Wat is rebornen?


Wie kent ze niet, de poppen waar menig klein meisje mee is opgegroeid. De zuurstokroze huid, plastic wimpers en slap lijfje verraden als snel dat het niet om een echte baby gaat. In de jaren ’90 is met deze vinyl poppen de hobby in de Verenigde Staten ontstaan, het doel is om de pop zo levensecht mogelijk te laten lijken. Deze rebornpoppen worden door poppenmoeders van alle leeftijden vertroeteld en ze worden echte collectors items. 

 

Doordat de poppen werden aangeboden via internet kreeg deze hobby meer naamsbekendheid. Aandacht vanuit verschillende media zorgde ervoor dat de hobby verspreidde over de gehele wereld. Vooral in Groot Brittannië en Australië is de hobby flink gegroeid, nu begint dit ook in Canada, Europa, Afrika en Latijns Amerika aan populariteit te winnen.

 

Bij rebornen wordt een bestaande pop opgetoverd in een levensechte pop. Allereerst wordt de pop helemaal uit elkaar gehaald en daarna worden de vinyldelen (armpjes, beentjes en hoofdje) helemaal schoongemaakt, ook wordt het nephaar van het hoofdje verwijderd. Daarna worden de delen opnieuw opgeschilderd totdat ze levensecht lijken. Het lijfje wordt verzwaard en gevuld zodat ook dit levensecht lijkt en aanvoelt. Ook wordt het hoofdje opnieuw bedekt met haar, dit wordt rooten genoemd en wordt gedaan met mohair. Dit is wol van een angorageit, dit product wordt gebruikt omdat het het meest op mensenhaar lijkt.

 

Doordat de hobby nu zo populair is geworden, hebben een aantal producenten van poppen ervoor gekozen om zogenaamde kits te produceren. In deze kits zitten de onbeschilderde vinyl lichaamsdelen zoals armpjes, beentjes en hoofd. Daarnaast zit er vaak ook een ongevuld lijfje bij. Als hiervan een pop wordt gemaakt dan wordt het newbornen genoemd. De werkwijze blijft hetzelfde als bij het rebornen, alleen hoeft de pop niet eerst uit elkaar gehaald te worden en de oude verflaag verwijderd te worden.