Ogen en dergelijke


Ogen

 

Bij het kiezen van de juiste ogen voor je pop heb je allereerst de keuze tussen halfronde of ronde ogen. Standaard worden eigenlijk altijd de halfronde ogen gebruikt. Behalve als je zelf een kit of pop hebt gemodelleerd of een porseleinen pop hebt, dan gebruik je de volledig ronde ogen. Ook zijn ogen in heel veel verschillende maten te verkrijgen (vaak van 12 tot 24 millimeter). De juiste maat voor kits wordt vaak bij de specificatie van de kit vermeld, anders is de maat altijd te achterhalen door de oogkas op te meten.

 

Daarnaast kun je kiezen tussen:

  • Acryl. Is de goedkoopste van de twee varianten. Afhankelijk van de kleur kunnen ze erg realistisch lijken, maar de glazen ogen zijn vaak nog net iets mooier. Acryl kan goed tegen een stootje, gaat lang mee en verkleurd niet door zonlicht.
  • Glas. Is vaak 3 x zo duur dan acryl ogen maar ziet er erg realistisch uit. Ook glas kan goed tegen een stootje, gaat lang mee en verkleurd niet door zonlicht.

Scalpel

 

Deze heb je nodig om een incisie te maken in het vinyl waar je het oog in gaat plaatsen. Door een horizontaal sneetje te maken is het oog in de holte te schuiven. Lijm

 

Voor het verlijmen van de ogen en wimpers kun je e6000 of elke vergelijkbare lijm gebruiken. Deze lijm is supersterk, droogt transparant op, is hittebestendig en watervast. 


Wimpers

 

Ook voor wimpers zijn er een aantal opties die je kunt gebruiken.

  • Rooten. Door middel van een naald breng je mohair in het vinyl van de oogleden. Dit is het gemakkelijkst bij een slapende kit / pop maar met wat oefening lukt het ook bij een pop / kit met open ogen.
  • Kant-en-klare wimpers. Deze lijken erg op de varianten die je bij de drogist kunt kopen voor volwassenen, maar dan wat kleiner en korter. Je lijmt deze wimpers vast tussen het oog en het ooglid in.
  • Wimperlint. Dit is een langer stuk draad waar de wimpers aan vast zitten, je knipt dit op maat en lijmt de wimpers vast tussen het oog en het ooglid in.