Haar en dergelijke


Mohair of pruikje

 

Als je het hoofdje van je re- of newborn wilt bedekken met haar dan heb je verschillende mogelijkheden. De meest voorkomende is het gebruik van mohair of een pruikje;

  • Mohair wordt gemaakt van het haar van angorageiten. Het haar wordt geverfd om verschillende kleuren te krijgen vaak van blond tot zwart. Er zit veel prijs- en kwaliteitsverschil in mohair, het best van kwaliteit is Australisch mohair. Maar andere soorten voldoen ook zeker aan de verwachtingen.
  • Pruikjes bestaan in heel veel verschillende maten, kleuren, haarsoorten en kwaliteiten. Kijk dus altijd goed rond bij verschillende internetwinkels, het aanbod verschilt vaak per winkel. Zorg met een pruikje dat je de maat van het hoofdje altijd goed opmeet, ivm het goed laten passen van het pruikje.  


Rootingnaalden- en houder

 

Houders zijn er in verschillende maten, materialen en prijsklassen. Ze werken allemaal op dezelfde manier, dus het hangt er vanaf wat je zelf fijn vind.

 

Ook van de naalden zijn er verschillende maten en soorten, je kunt het verschil zien aan:

  • Gauge, dit wil zeggen de dikte van de naald. Dit loopt vaak van 38 tot 43, hoe hoger het getal  hoe dunner de naald. Voor beginnende rebornsters worden naalden van 40 aangeraden.
  • Hoeveel barbs een naald heeft. Dit zijn weerhaakjes die de haren pakken, hoe meer haakjes per naald hoe meer haren en in één steek worden gedaan.
  • Vorm van de naald. Natuurlijk bestaan er gewone ronde rootingnaalden en er zijn Sternaalden (versprongen weerhaakjes), Crownnaalden (3- hoekige naald met 1 inkeping), Vorknaalden (ronde naald met 2 tandjes aan het uiteinde) en Barbnaalden (3-hoekige naald met één of meerdere weerhaakjes per kant).    


Lijm

 

Tacky glue is erg geschikt voor het vastlijmen van het geroote mohair aan de binnenkant van het hoofdje. De lijm plakt uitermate goed en droogt doorzichtig en flexibel op. Deze lijm kan niet gebruikt worden voor het vastzetten van wimpers. Kwast voor vastlijmen mohair

 

De gewaaierde haren van deze kwast maken het gemakkelijk om de lijm te verdelen in het hoofdje zo kun je een gelijkmatig laagje aanbrengen. Deze kwast is er in verschillende maten, kijk of de maat overeenkomt met de grootte van het hoofdje.